10. prosince 2013

Prasátečko nejen sexistické

Sexistická reklama hýbe... no, ne přímo světem, ale zjevně hýbe žlučí lidem, kteří pořádají anketu Sexistické prasátečko, i těm, kteří do ní posílají nominace. Míra sexismu nominovaných reklam však není z pohledu Jazykové inkvizice jejich hlavní problém. Aspoň pro dnešek ne, protože dnes se nehodlá zabývat obsahem, ale čistě formou.
 
Případ pojistný, veleváženým manželům Svobodovým zde:

Interpunkce? Co to je, prosím vás? A velká písmena na začátku vět? Přežitek, ne?

Slogan Svlékli jsme pro vás ceny úplně do naha je sice sám o sobě dost děsný, konkrétně děsně vtipný (tak hezky po sousedsku a s pomrkáváním nezbedného očka), děsně novátorský (před sto a více lety) a děsně odvážný (v prostředí klášterní školy), ale nešť. To pravé sousto pro inkvizitory se nachází o něco níž.

Případ dopravní, veleváženým manželům Svobodovým podruhé: 

Jen tři hrubky, no a co má bejt?

Ale copak, copak? Tímto gramatickým skvostem se prostřednctvím písmen větších než malých chlubí i Dopravní podnik města Liberce? Takže negramotnost za veřejné peníze, jo? zatetelí se srdce mé škodolibé. A nemýlí se. Šibal internet totiž záhy vydá svědectví, že město má ve firmě majoritní majetkovou účast. Jasně, s penězi z veřejných rozpočtů se musí nakládat hospodárně, ale nevím, jestli ta ušetřená (maximálně) stovka za korektora je zrovna exemplární příklad chvályhodné hospodárnosti... 

Případ prádelní, veleváženým manželům Svobodovým do třetice: 

Vítěz ankety. Jen jedna chyba, zato vskutku sofistikovaná.

Tady se sice veřejné peníze nerozhazovaly ani se s nimi nemístně nešetřilo, ale obávám se, že se tu stalo něco ještě horšího. Firma Electrolux je velká, slavná a renomovaná. Velké, slavné a renomované firmy využívají služby profesionálních textařů. A korektorů. Takže tenhle text patrně vymyslel někdo, kdo si říká profesionál. Nebo ho jiný, kdo si tak říká, viděl. A schválil. Nebo obojí. Povím vám, dostat Jazyková inkvizice takového jedince do spárů, utáhne španělskou botu na doraz.
 
Co z toho plyne? Sexistické prasátečko? Možná. Gramatické čuně? Rozhodně. A ne jedno. Celé stádo. Inu, bude hodně jitrnic. Nebo spíš jelit.

1 komentář:

  1. Velice rád bych svému otci, osobě snad dostatečně mocné v libereckém dopravním podniku, aby zařídila nějakou nápravu, poslal opravenou reklamu, žel Vás musím upozornit, že Dopravní podnik města Liberce již od října 2010 neexistuje, anžto došlo ke sloučení a již delší dobu hrdě nese jméno ještě krkolomnější, totiž Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a.s.
    Sice nějakou dobu trvalo, než se odstranily všechny staré popisky, ale obávám se, že tato fotografie je bohužel již velmi archivní, tudíž už moc není co napravovat.

    Pokud by fotografie náhodou byla čerstvá, prosím o upozornění, protože pak to byl průšvih možná ještě větší než gramatický, neboť by na upoutávce byla podepsána neexistující firma, a bylo by záhodno to rychle napravit.

    OdpovědětVymazat