25. února 2013

I učitelky mají své dny...

„Hlavně si nehraj se sirkama, ať nevyhoříme,“ znělo kdysi jedno z nejčastějších rodičovských napomenutí. Ale to už je dávno.
 
Dnešní otcové a matky svá dítka pravděpodobně mnohem častěji varují: „Nechoď k tomu počítači, nebo se ti bude celou noc zdát o příšeře z galaxie Chrpší!“ Případně: „Nelez na ty sociální sítě, ještě se na tebe nalepí nějakej úchyl přestrojenej za Andulku z vedlejšího vchodu.“ Nebo konečně: „Nespouštěj ty pluginy, ať ten komp zase nezaviruješ!“

Možná jste to nevěděli, ale výčet nebezpečí číhajících na dítě posazené k počítači se rozhodně neomezuje jen na viry, sexuální devianty, zloděje či noční můry. I když – noční můry s další položkou také mají co do činění.

Potažmo budete s nimi mít co do činění přímo vy osobně, dopátráte-li se jedné z možných příčin jevu, který si pracovně můžeme nazvat třeba „konec shody podmětu s přísudkem v českých školních lavicích“.

Převzato z češtinářského webu existující základní školy; více než 1500 přístupů denně

Co? Aha, že se snad tak moc nestalo, protože jde přece o to, aby si děti procvičily hlavně vyjmenovaná slova po B? Že je to pouhý překlep – stejně jako ten chybějící otazník v předchozí větě? A to vám mám jako věřit, paní učitelko? Jo? A co je potom tohle?


Taky překlep? Ach tak, že ve třetí třídě se shoda podmětu s přísudkem beztak ještě neučí? Inu, to už je nějaký argument... Tak víte co? V knížkách pro prvňáky budeme tomuhle...
Zdroj: Wikimedia Commons
...říkat třeba pterodaktyl. Máte pravdu, není nic horšího než zatěžovat žactvo předčasným poznáním.

Žádné komentáře:

Okomentovat